ΗΠΑ: “Oι συνομιλίες με το Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα βρίσκονται σε ασαφές σημείο”

1

Oι έμμεσες διαπραγματεύσεις μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και του Ιράν, σχετικά με την επιστροφή και συμμόρφωση με την πυρηνική συμφωνία του Ιράν του 2015, βρίσκονται σε “ασαφές σημείο”, δήλωσε την Παρασκευή ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Τζέικ Σούλιβαν.

Τα σχόλια του Sullivan ακολούθησαν την έναρξη αυτής της εβδομάδας, του τρίτου γύρου των συνομιλιών στη Βιέννη, κατά την οποία εκπρόσωποι της Βρετανίας, της Κίνας, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ρωσίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης συνομιλούν με τους αντιπροσώπους των ΗΠΑ και του Ιράν.

“Δεν πρόκειται να χαρακτηρίσω την ουσία των διαπραγματεύσεων σε αυτό το σημείο, επειδή βρίσκονται σε. ένα ασαφές σημείο”, δήλωσε ο Sullivan σε διαδικτυακό σεμινάριο του Φόρουμ Ασφαλείας της Aspen.

 

“Έχουμε δει την προθυμία όλων των πλευρών, συμπεριλαμβανομένων των Ιρανών, να μιλήσουν σοβαρά για τους περιορισμούς απαλλαγής από τις κυρώσεις και για μια πορεία πίσω στο JCPOA.”

Το παραπάνω ακρωνύμιο αναφέρεται στο Κοινό Συνολικό Σχέδιο Δράσης της πυρηνικής συμφωνίας.

“Ωστόσο, είναι ακόμα αβέβαιο εάν οι διαπραγματεύσεις θα καταλήξουν σε συμφωνία στη Βιέννη”, είπε.

Η συμφωνία είχε ως σκεπτικό το Ιράν να περιορίσει το πυρηνικό του πρόγραμμα και να εμποδίσει την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων. Σε αντάλλαγμα, οι ΗΠΑ θα ήραν από το Ιράν τις κυρώσεις που είχαν επιβάλλει.

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ αποχώρησε από τη συμφωνία το 2018, επαναφέροντας και προσθέτοντας κυρώσεις στις ΗΠΑ. Σε απάντηση, η Τεχεράνη άρχισε να παραβιάζει τους περιορισμούς JCPOA.

Ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δεσμεύθηκε να επιστρέψει στη συμφωνία. Το Ιράν αρνήθηκε τις άμεσες συνομιλίες για την επανάληψη της συμμόρφωσης σε αντάλλαγμα για την άρση των αμερικανικών κυρώσεων.

Ο Sullivan ρωτήθηκε αν οι Ιρανοί διαπραγματεύονται με καλή πίστη.

“Υποθέτω ότι η καλή πίστη είναι πάντα στο μάτι του θεατή”, είπε. “Οι Ιρανοί έρχονται με σοβαρό τρόπο για να κάνουν σοβαρές συζητήσεις σχετικά με τις λεπτομέρειες και οι ομάδες εργασίας επεξεργάζονται αυτές τώρα”.

Οι κύριες διαφορές μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν αφορούν, το τι κυρώσεις των ΗΠΑ θα πρέπει να τερματιστούν, τα βήματα που πρέπει να λάβει το Ιράν για να αναλάβει τις υποχρεώσεις του για τον περιορισμό του πυρηνικού του προγράμματος και πως θα ακολουθηθεί η διαδικασία.πηγη

 

Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ