Πώς να τρώω για να ζήσω περισσότερο;

394

Η Huffingtonpost έφτιαξε μια λίστα με τις δέκα διατροφικές συνήθειες που τηρούν οι κάτοικοι των Μπλε Ζωνών, των τόπων δηλαδή με το υψηλότερο προσδόκιμο ζωής

Οι εκατονταετείς γιαγιάδες και παππούδες της Ικαρίας και της Okinawa (Ιαπωνία), οι γέροντες βοσκοί της Σαρδηνίας και οι κάτοικοι της πόλης Νicoya στην Κόστα Ρίκα έχουν κάποιες κοινές συνήθειες στη διατροφή, οι περισσότερες εκ των οποίων, σύμφωνα με τους επιστήμονες, είναι εγγυητές μακροζωίας. Δείτε, λοιπόν, τι τρώνε και τι αποφεύγουν οι γηραιοί αυτού του πλανήτοι -ίσως αξίζει να τους εμπιστευτούμε…

Τέλος στη λαιμαργία

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, αν θέλετε να μακροημερεύσετε πρέπει να τρώτε λογικές ποσότητες φαγητού. Οι 100ετείς Ιάπωνες, σύμφωνα με τους μελετητές, έχουν τη συνήθεια να σταματούν να τρώνε όταν νιώθουν κατά 80% πλήρεις.

Ξηροί καρποί

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Harvard, οι άνθρωποι που καταναλώνουν ξηρούς καρπούς έχουν περισσότερες πιθανότητες μακροζωίας απ’ αυτούς που δεν τους εντάσσουν στη διατροφή τους. Άλλες έρευνες δείχνουν ότι η κατανάλωση ξηρών καρπών μπορεί να συντελέσει στη μείωση της κακής χοληστερόλη έως και 20%.

Αντικατάσταση οποιουδήποτε αλκοολούχου ποτού με κόκκινο κρασί

Οι αιωνόβιοι κάτοικοι των Μπλε Ζωνών πίνουν ένα ποτηράκι κόκκινο κρασί καθημερινά. Σύμφωνα με έρευνες το κόκκινο κρασί, που έχει υψηλή περιεκτικότητα σε φαινολικές ενώσεις, παίζει σημαντικό ρόλο στην καλή λειτουργία της καρδιάς και των αγγείων.

Ψάρι καθημερινά

Αμερικάνικη έρευνα του 2002, που παρακολουθούσε 96,000 Αμερικανούς, έδειξε ότι οι άνθρωποι με χορτοφαγική διατροφή που περιλάμβανε ημερήσια κατανάλωση μικρής ποσότητας ψαριού έζησαν περισσότερο από τους υπόλοιπους.

Περισσότερα από 3 αυγά την εβδομάδα

Οι κάτοικοι της Νicoya, πόλης αιωνόβιων της Κόστα Ρίκα και της Okinawa -πόλης γνωστής για το εντυπωσιακό προσδόκιμο ζωής των κατοίκων της– τρώνε ένα αυγό κάθε πρωί.

Κατανάλωση μαύρης σοκολάτας

Οι πολυφενόλες, συστατικό της μαύρης σοκολάτας, πιστεύεται από τους μελετητές ότι αυξάνουν την ελαστικότητα των φλεβών. Στο πλαίσιο έρευνας του 2008, εθελοντές πάσχοντες από υπέρταση κατανάλωναν 100 γραμμάρια μαύρης σοκολάτας ημερησίως. Έπειτα από 15 ημέρες, τα επίπεδα ινσουλίνης τους βελτιώθηκαν και η πίεσή τους έπεσε.

Κρέας 2 φορές την εβδομάδα (το πολύ)

Οι οικογένειες των Μπλε Ζωνών δεν συμπεριλαμβάνουν το κρέας στο εβδομαδιαίο τους μενού περισσότερες από δύο φορές την εβδομάδα –κι αυτό για να συμπληρώσουν γευστικά κάτι άλλο. Εννοείται, βέβαια, ότι στα βοσκοτόπια της Σαρδηνίας ή στα βουνά της Ικαρίας εκτρέφονται τα κρέατα που οι υπερήλικες κάτοικοί τους καταναλώνουν.

Η χορτοφαγική διατροφή κάνει θαύματα

Οι κάτοικοι των Μπλε Ζωνών βασίζουν τη διατροφή τους σε τρόφιμα που προέρχονται από τη γη κατά 90%, δικαιώνοντας τους χορτοφάγους.

Μειώστε το γάλα

Το γάλα αγελάδας είναι αρκετά βαρύ και λιπαρό για το ανθρώπινο πεπτικό σύστημα. Υπάρχουν κι άλλες τροφές που μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες του οργανισμού για ασβέστιο, όπως τα όσπρια, οι σταφίδες και το σπανάκι.

Αυξημένη κατανάλωση νερού

Οι υπερήλικοι πιστοί της Εκκλησίας των Αντβενιστών της Έβδομης Ημέρας (Εκκλησία που προέρχεται απ’ τον προτεστανικό χώρο) και σύσσωμη η επιστημονική κοινότητα συνιστούν να καταναλώνονται τουλάχιστον 7 ποτήρια νερό ημερησίως, αφού έχει αποδειχθεί ότι οι ενυδατωμένοι οργανισμοί κινδυνεύουν λιγότερο από θρομβώσεις.salonikanews.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ