Το 2000 π.Χ. οι πρώτοι εορτασμοί της Πρωτοχρονιάς

0
REUTERS/ATHIT PERAWONGMETHA

Όλες οι χώρες στον πλανήτη γιόρτασαν την αλλαγή του χρόνου με βεγγαλικά που φώτισαν τα σημαντικότερα αξιοθέατα σε κάθε πρωτεύουσα. Πότε όμως ήταν οι πρώτοι εορτασμοί;

Οι πρώτοι γνωστοί εορτασμοί της Πρωτοχρονιάς ήταν στη Μεσοποταμία και χρονολογούνται από το 2000 π.Χ. Οι Ρωμαίοι καθιέρωσαν την 1η Μαρτίου ως Πρωτοχρονιά. Άλλοι πολιτισμοί επέλεξαν τη φθινοπωρινή ισημερία ή το χειμερινό ηλιοστάσιο για να σηματοδοτήσουν το νέο έτος.

Το 1582 υιοθετείται από τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία το Γρηγοριανό ημερολόγιο, το οποίο σηματοδοτεί την 1η Ιανουαρίου ως νέο έτος. 

Ο Ιανουάριος πήρε το όνομά του από τον Janus, τον θεό με δύο πρόσωπα, που το ένα κοιτάει προς τα εμπρός και το άλλο κοιτάζει προς τα πίσω.

Παραδόσεις

Η Πρωτοχρονιά είναι η εποχή που πολλοί άνθρωποι παίρνουν παραδοσιακά αποφάσεις για να αλλάξουν τις κακές συνήθειες ή να αρχίσουν καλές.

Οι Αρχαίοι Πέρσες έδιναν δώρα αυγών της Πρωτοχρονιάς, που συμβόλιζαν την παραγωγικότητα. Οι περισσότερες παραδόσεις της Πρωτοχρονιάς θεωρείται ότι διασφαλίζουν καλή τύχη για τον επόμενο χρόνο. Σε πολλές περιοχές των Ηνωμένων Πολιτειών έχουν την παράδοση να τρώνε μαυρομάτικα φασόλια την Πρωτοχρονιά για καλή τύχη.

Το «Auld Lang Syne» τραγουδιέται παραδοσιακά την Παραμονή της Πρωτοχρονιάς. Το «Auld Lang Syne» γράφτηκε από τον Σκωτσέζο ποιητή Ρόμπερτ Μπερνς το 1788. Εικάζεται ότι βασίστηκε σε ένα λαϊκό τραγούδι. Οι λέξεις auld lang syne σημαίνουν «χρόνια που έχουν περάσει».

naftemporikigr με πληροφορίες CNNi

Πηγή

Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ