«Click inside»: Πώς θα λειτουργoύν τα καταστήματα – Τι επιτρέπεται και τι όχι

22

Πώς θα ψωνίζει ο πελάτης – Ποιες είναι οι βασικές διαφορές με το click away και πότε θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις για το λιανεμπόριο…

Να μετριάσει τις ολέθριες συνέπειες της πανδημίας και των περιοριστικών μέτρων στο λιανεμπόριο επιχειρεί το υπ. Ανάπτυξης καθώς το άνοιγμα των καταστημάτων σε συνθήκες… ελευθερίας φαίνεται ότι αργεί.Με τις απώλειες της φετινής εορταστικής περιόδου να υπολογίζονται σε 60% η αδυναμία της πλήρους επαναδραστηριοποίησης των καταστημάτων στην κορυφαία από άποψη εμπορικής κίνησης περιόδου αναμένεται να αφήσει πίσω της πολλά θύματα, κυρίως μικρές επιχειρήσεις.

Με δεδομένο ότι η αγορά μπορεί να συνεχίσει να υπολειτουργεί για ένα αρκετό χρονικό διάστημα ακόμα, στο υπ. Ανάπτυξης και Επενδύσεων έχουν ξεκινήσει ήδη το σχεδιασμό για το πως θα γίνει η σταδιακή επαναλειτουργία της αγοράς.

Στο πλαίσιο αυτό,όπως έγραφε από χθες το newmoney.gr, οι επιτελείς του υπουργείου έχουν ήδη συγκροτήσει σχέδιο με την ονομασία «click inside». Τι είναι αυτό; Ουσιαστικά να επιτραπεί στα καταστήματα να υποδέχονται έναν ιδιαίτερο μικρό αριθμό καταναλωτών στο εσωτερικό τους, ο οποίος και πάλι θα εξαρτάται απ’ τα τετραγωνικά μέτρα του καταστήματος.

Για να διασφαλιστεί μάλιστα ότι ο αριθμός των επισκεπτών θα είναι μικρός θα χρησιμοποιηθεί η εμπειρία του «click away». Εν ολίγοις ο καταναλωτής είτε τηλεφωνικά είτε διαδικτυακά θα κλείνει ραντεβού με το κατάστημα σε συγκεκριμένη μέρα και ώρα. Ραντεβού το οποίο θα πιστοποιείται και πάλι με sms.

Το μέτρο – «γέφυρα» προς την επαναλειτουργία της αγοράς θεωρείται από τα στελέχη του υπ. Ανάπτυξης ότι θα μπορούσε να βοηθήσει εκείνο το τμήμα της αγοράς, όπως πχ τα καταστήματα ένδυσης και υπόδησης που έχουν μειονέκτημα με τη διαδικασία του click away αφού ο καταναλωτής χρειάζεται να δοκιμάσει για να αγοράσει.

Μάλιστα η σκέψη είναι click away και click inside να λειτουργήσουν παράλληλα ώστε να μπορεί κάποιο κατάστημα να είναι σε θέση να εξυπηρετεί περισσότερους καταναλωτές. Εφόσον κάποιος καταναλωτής ξέρει τι θέλει να αγοράσει και το παραγγείλει ή το προπληρώσει ηλεκτρονικά θα μπορεί να παραλαμβάνει έξω απ’ το κατάστημα, ώστε να υπάρχει η δυνατότητα σε κάποιον άλλο αναποφάσιστο καταναλωτή να είναι εντός του καταστήματος.

Η σημαντική αλλαγή με το click inside σε σχέση με το click away είναι ότι θα επιτρέπεται η δοκιμή του προϊόντος όπως ρούχα και παπούτσια κάτι που δεν ισχύει στην παρούσα φάση.

Η αναβαθμισμένη πλατφόρμα e-katanalotis της ΓΓ Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή θα μπορεί να υποστηρίξει και τη μέθοδο του click inside παρέχοντας στους επαγγελματίες τα εργαλεία για την κοινοποίηση χωρίς κόστος των ραντεβού στον καταναλωτή. Κάτι το οποίο κάνει το τελευταίο διάστημα και για το click away

Σε κάθε περίπτωση η έναρξη ισχύος του «click inside» φαίνεται πως αργεί ακόμα, και όπως έλεγε ο υπ. Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Άδωνις Γεωργιάδης όλα θα κριθούν απ’ την εξέλιξη της πανδημίας. Η πρόταση προς την Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων αναμένεται να κατατεθεί στις αρχές του επόμενου μήνα, όταν θα επιχειρηθεί μία επαναξιολόγηση της κατάστασης.

Προς το παρόν το click away ήρθε για να μείνει, όπως έλεγε και ο ΓΓ Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή κ. Παναγιώτης Σταμπουλίδης στο ΘΕΜΑ 104,6. Αναφερόμενος στην προοπτική ανοίγματος της αγοράς ο ίδιος εστίασε στην κρισιμότητα των επόμενων δέκα ημερών όπου θα φανούν τα απόνερα των εορτών.

Πεσμένος 60% ο τζίρος της χριστουγεννιάτικης αγοράς φέτος

Ο χριστουγεννιάτικος τζίρος φέτος σε σύγκριση με πέρυσι εκτιμάται ότι θα είναι μειωμένος κατά περίπου 60%, καθώς το ηλεκτρονικό εμπόριο και το μοντέλο click away μπορούν να υποκαταστήσουν μόνο μέρος των απωλειών από τη μη κανονική λειτουργία των φυσικών καταστημάτων.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του εμπορικού κόσμου, ο εορταστικός τζίρος αναμένεται ότι θα διαμορφωθεί σε περίπου 1,5 δισ. ευρώ έναντι 3,5 δισ. ευρώ το 2019.πηγη

Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ