Η Εκκλησια της Αγίας Αναστασίας αναστηλώθηκε περίτεχνα

4

Στα Μαράσια της Ρόδου, η Εκκλησία αποτελούσε τοπόσημο της γειτονιάς. Ήταν κυρίαρχο αρχιτεκτονικό σημείο για λόγους θρησκευτικής πίστης, αλλά και κοινωνικής συνοχής.

Η Εκκλησία πάντοτε αποτελούσε κομβικό στοιχείο στον πολεοδομικό ιστό και γύρω αυτής αναπτυσσόταν το οικιστικό σύνολο δηλώνοντας τη συνύφανση των δύο ζωνών σε απόλυτο βαθμό.
Έτσι αναπτύχθηκε το χωριό, η γειτονιά, η μικρο-λειτουργία της πόλης στη χώρα μας.

Ειδικά στη Ρόδο, κατά τη διάρκεια της τουρκοκρατίας τα Μαράσια αποτέλεσαν τον πυρήνα της Χριστιανοσύνης περιμετρικά του «Κάστρου»-Μεσαιωνική Πόλη, η οποία τότε ήταν η καρδιά της πόλης. Με την Ιταλοκρατία τα Μαράσια ανεπτύχθησαν ασύμμετρα με την τότε πιεστική αστυφιλία προς το κέντρο για να διαμορφωθούν στη μορφή που βρίσκονται σήμερα μετά στο τέλος του ’60, αρχές του ’70.

Ένα ιστορικό Μαράσι είναι αυτό της Αγίας Αναστασίας με τα στενά του και τις ομορφιές του.
Η συμπαγής ανάπτυξη του τροφοδότησε την κοινωνική συναναστροφή και το δέσιμο της κοινότητας με επίκεντρο βεβαίως την Εκκλησία.

Όλα αυτά με την πάροδο του χρόνου έχουν ατονήσει και λόγω ανάμειξης ατόμων διαφορετικών ηθών και εθίμων έχει δημιουργηθεί ένα σύνολο ανομοιογενές, το οποίο παρόλα αυτά εμφανίζεται με μια σοβαρή συνέπεια, ταπεινότητα και υπακοή προς την εκκλησία της Αγ. Αναστασίας.

Αυτή η υπακοή και ο σεβασμός εκπορεύονται μέσα από το γενικότερο κλίμα της αλληλεγγύης και της αγάπης που διάχυτα απλώνεται σε όλο το εύρος του γεωγραφικού διαμερίσματος της συγκεκριμένης περιοχής του νησιού.
Ο ναός κατασκευάστηκε τον 19ο αιώνα το δε καμπαναριό του στο τέλος του ίδιου αιώνα. Η εκκλησία έχει δυναμικότητα 100 ατόμων και 30 ατόμων περίπου στον γυναικωνίτη.

Ο ναός μαζί με το καμπαναριό του, κατέστησαν κτηριακά αδύναμα με τον φθοροποιό χρόνο να τα καταπονεί κλιμακωτά.
Έτσι πριν από τρία χρόνια περίπου ξεκίνησαν εργασίες επισκευής- αναστήλωσης με στόχο την στατική επάρκεια συνολικά, αλλά και με ειδική μέριμνα στο καμπαναριό που είχε αρχίσει η ουσιαστική φθορά του.

Με την αρωγή του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου, αλλά και με τις επιμελημένες εργασίες του εργολάβου «Αφοί Τσαβαρή» και την εξειδικευμένη επίβλεψη του πολιτικού μηχανικού κ. Γεωργίου Καραβέλατζη, το έργο ολοκληρώθηκε άριστα.
Το καμπαναριό και πάλι καλεί τους πιστούς, έστω και νοερά λόγω της πανδημίας και ο ήχος του γεμίζει τις ψυχές των πιστών με ελπίδες και προσδοκίες.

Οι καμπάνες ήταν τρείς και με την προσθήκη ακόμη μίας έγινα δύο ζεύγη, τα οποία παράγουν 12 διαφορετικές μελωδίες με εσωτερικό κτύπημα ώστε να μην υπάρξει εκ νέου στατικό έλλειμμα. Όλο το συγκρότημα των καμπανών έχει τοποθετηθεί στο υψηλότερο διάζωμα του καμπαναριού, ώστε ο ήχος να διαχέεται άπλετα και πλούσια στους ενορίτες ως επίσης να είναι διακριτό από αρκετή απόσταση.

Το παραδοσιακό ρολόι «CERTINA» που δέσποζε σε κεντρικό σημείο επιδιορθώθηκε και θα τοποθετεί σύντομα με τον κατάλληλο φωτισμό για να (ξανα)αποτελέσει Φάρο Χριστιανοσύνης και λατρείας όλος ο ναός.
Το έργο έγινε με τις δωρεές ενοριτών τόσο του εσωτερικού, όσο και του εξωτερικού και με την αξιοπρόσεκτη φροντίδα και μέριμνα των Επιτρόπων που με τόση αγάπη και μεράκι κατέθεσαν όλη την ενέργεια τους.

Από σήμερα ο ναός της Αγ. Αναστασίας (επ)ανέκτησε την αίγλη του και σήμερα, την ημέρα του εορτασμού του στο όνομα της «Αγ. Αναστασίας» η πίστη και η ελπίδα είναι διάχυτη σε όλο το συνοικισμό και όπως έλεγε και η γνωστή εβραιοπούλα, Άννα Φρανκ θύμα των Ναζί στο γνωστό της ημερολόγιο: «αυτοί που έχουν θάρρος και πίστη δεν θα πάνε ποτέ χαμένοι» Καλά Χριστούγεννα… σε όλους… με πίστη και θάρρος…

rodiaki

Εκκλησία Online

Αξιολόγηση επισκεπτών

0
(0 ψήφοι)

Η σπηλιά που φιλοξενήθηκε ο Χριστός όταν έφευγαν στην Αίγυπτο

Πηγή

Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ