Αναβλήθηκε η συνεδρίαση της αιγυπτιακής Βουλής για επέμβαση στη Λιβύη: Έντονο παρασκήνιο – Κάνει πίσω ο αλ-Σίσι;

998

Αναβλήθηκε η πολυαναμενόμενη σημερινή συνεδρίαση της αλιευτικής Βουλής όπου θα αποφασιζόταν εάν θα έδινε έγκριση στον πρόεδρο της χώρας Abdel-Fattah El-Sisi και στις ένοπλες της χώρας για να επέμβουν στρατιωτικά στην Λιβύη.

Ακόμη δεν υπάρχει επίσημη αιτιολόγηση για την αναβολή της συνεδρίασης, η οποία μετατέθηκε για αύριο, χωρίς να έχει επιβεβαιωθεί επίσημα.

Όπως αναφέρει η αιγυπτιακή Ahram Online ο ανεξάρτητος βουλευτής Mostafa Bakri, δήλωσε ότι η αναβολή οφείλεται σε απαιτήσεις «βουλευτών» η συζήτηση να διεξαχθεί κεκλεισμένων των θυρών.

Η έγκριση είναι απαραίτητη από το Σύνταγμα της χώρας καθώς στο άρθρο του 152 αναφέρει, ότι ο πρόεδρος της χώρας ως ανώτατος διοικητής των ενόπλων δυνάμεων δεν μπορεί να κυρήξει πόλεμο ή να στείλει στρατεύματα στο εξωτερικό εάν πρώτα δεν έχει την έγκριση του ανώτατου συμβουλίου ασφαλείας και τα 2/3 των ψήφων στην Βουλή.

Το ακριβές παρασκήνιο της αναβολής της συζήτησης είναι άγνωστο και αν για την αναβολή πίεσαν οι ΗΠΑ, όπως φημολογείται.

Πάντως λιβυκά δημοσιεύματα (της Τρίπολης) αναφερόμενη σε προχθεσινές δηλώσεις του Αιγύπτιου προέδρου σημειώνει ότι ο Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι παραιτήθηκε από τον καθορισμό ως «κόκκινες γραμμές» την πόλη Σύρτη και την αεροπορική βάση της αλ Τζούφρα.

«Ο Αιγύπτιος πρόεδρος τον περασμένο μήνα είχε δηλώσει ως κόκκινες γραμμές τα δύο σημεία και ότι ο στρατός του θα είχε το δικαίωμα να επέμβει στη Λιβύη. Ωστόσο χθες φαίνεται να παραιτήθηκε από αυτήν την απειλή λέγοντας: Η αναφορά στις κόκκινες γραμμές έγινε ως έκκληση για ειρήνη».

Αύριο θα δούμε εάν εννοεί τις «κόκκινες» γραμμές ο αλ-Σίσι ή αν αυτές ξεθώριασαν και έγιναν λίγο ροζουλές.

Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ