ΤΥΝΗΣΙΑ: Ο κρίσιμος ρόλος της χώρας στον αντι-τουρκικό συνασπισμό…

95

Στην Τυνησία μεταβαίνει σήμερα ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας σε μία κρίσιμη συνάντηση για το μέλλον της Μεσογείου και των ελληνικών συμφερόντων.

Αν τώρα απορείτε για το ρόλο της Τυνησίας θα θυμίσουμε πως «η Τουρκία παίζει ένα επικίνδυνο παιχνίδι σήμερα στη Λιβύη […] Δεν πρόκειται να ανεχθούμε αυτόν τον ρόλο της Τουρκίας» διεμήνυσε την περασμένη εβδομάδα από το Παρίσι ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, έχοντας στο πλευρό του έναν ξένο ηγέτη: τον πρόεδρο της Τυνησίας Καΐς Σαγιέντ.Ο 62χρονος  Τυνήσιος Πρόεδρος, υπό την ευθύνη του οποίου εντάσσεται και η τυνησιακή διπλωματία, από το Παρίσι τις 22 Ιουνίου δήλωνε πως η Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (GNA) του Φαγιέζ αλ Σάρατζ στη Λιβύη έχει μόνο «προσωρινή νομιμοποίηση» και ότι εκείνη θα πρέπει κάποια στιγμή να δώσει τη θέση της σε μια «νέα νόμιμη κυβέρνηση» που θα προκύψει μέσα από «τη βούληση του λιβυκού λαού».

Καθόλου τυχαία λοιπόν μία εβδομάδα μετά, στις 29 Ιουνίου, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας μεταβαίνει στην Τυνησία για συνομιλίες με την ηγεσία του εκεί υπουργείου Εξωτερικών, ενώ πρόκειται να γίνει δεκτός και από τον πρόεδρο και τον πρωθυπουργό της χώρας.

Η Τυνησία  βρίσκεται ακριβώς δίπλα στη Λιβύη κι είναι άμεσα ενδιαφερόμενη για τα τεκταινόμενα αφού βιώνει τις επιπτώσεις του λιβυκού εμφυλίου. Ενδεικτικές της ανησυχίας και οι δηλώσεις του Τυνήσιου προέδρου Καΐς Σαγιέντ, ο οποίος έχει αποκηρύξει κατ’ επανάληψη ως καταστροφική μια ενδεχόμενη διχοτόμηση της Λιβύης. Να θυμίσουμε ότι στην Τυνησία έχει τα κεντρικά της και η αποστολή των Ηνωμένων Εθνών για τη Λιβύη (United Nations Support Mission in Libya – UNSMIL).

Η Τυνησία  είναι πρώην γαλλική αποικία και βρίσκεται κοντά στη Γαλλία, όχι μόνο γεωπολιτικά αλλά και οικονομικά-εμπορικά. Δεν ξεχνάμε βέβαια ότι η Γαλλία διανύει στην παρούσα φάση μια περίοδο εντονότατης αντιπαράθεσης στις σχέσεις της με την Τουρκία του ισλαμοεθνικιστή Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Τούρκος πρόεδρος, μάλιστα, λέγεται πως είχε τον Δεκέμβριο του 2019, με «φρέσκο» ακόμη τότε το μνημόνιο Ερντογάν – Σάρατζ, προσεγγίσει…. η συνέχεια ΕΔΩ  πηγη

Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ