Η ΕΛΛΑΔΑ ΠΕΘΑΙΝΕΙ – Κάθε μέρα χανόμαστε….

129

Το δημογραφικό πρόβλημα στην Ελλάδα έχει λάβει διαστάσεις βραδυφλεγούς βόμβας, που θα τινάξει στον αέρα την οικονομία και την κοινωνία μας.

Σε έκθεσή της η Κομισιόν περιγράφει το δημογραφικό πρόβλημα στην Ελλάδα και κατ΄ επέκταση τις συνέπειες, που θα έχει κάτι τέτοιο στο ασφαλιστικό.Στην έκθεση της Κομισιόν περιγράφονται οι δημογραφικές αλλαγές που συντελούνται τα τελευταία χρόνια στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Ελλάδα έχει πληθυσμό που δεν ξεπερνά το 2,4% της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κάτι που σημαίνει 10,7 εκατομμύρια άτομα, με το ποσοστό γονιμότητας να παραμένει κάτω από το 1,5. Κοινό συμπέρασμα είναι ότι οι θάνατοι στο άμεσο μέλλον θα είναι υπερδιπλάσιοι των γεννήσεων. Ας δούμε πώς περιγράφει ο Θανάσης Παπαδής το θέμα.

Η ΕΛΛΑΔΑ ΠΕΘΑΙΝΕΙ - Κάθε μέρα χανόμαστε....

Το διαθέσιμο εισόδημα, μάλιστα, των Ελλήνων βρίσκεται στο 68% του μέσου όρου της Ε.Ε., η δε κατά κεφαλήν κατανάλωση στο 78% και η πυκνότητα εντοπίζεται στα 83 άτομα ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο.

Η έκθεση παρουσιάζει αναλυτικώς τις μακροπρόθεσμες δημογραφικές τάσεις στις περιφέρειες της Ευρώπης, από το μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής έως τα χαμηλότερα ποσοστά γεννήσεων, τις γηράσκουσες κοινωνίες, τα μικρότερα νοικοκυριά και την αυξανόμενη αστικοποίηση. Καταδεικνύει, επιπροσθέτως, τη μείωση του μεριδίου της Ευρώπης στον παγκόσμιο πληθυσμό -το οποίο αναμένεται να αντιπροσωπεύει λιγότερο από το 4% του παγκόσμιου πληθυσμού έως το 2070. Επιπλέον, αποτυπώνει τις σημαντικές διαφορές μεταξύ των περιφερειών όσον αφορά τη δημογραφική αλλαγή, αλλά και την ανάγκη να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις της στην ανάπτυξη και τη βιωσιμότητα, την απασχόληση, την υγεία και τη μακροχρόνια φροντίδα σε διάφορα μέρη της Ευρώπης.

Μειώνεται ο πληθυσμός

Συγκεκριμένα για την Ελλάδα, η έκθεση δείχνει ότι ο πληθυσμός της χώρας μειώνεται αλλά και γερνά επικίνδυνα. Από 10,7 εκατομμύρια άτομα ο πληθυσμός της Ελλάδας το 2019, εκτιμάται ότι θα συρρικνωθεί το 2070 στα 8,5 εκατ. άτομα.

Σε σχέση με την πληθυσμιακή σύνθεση, εκτιμάται ότι οι ηλικιακές ομάδες από 10 ως 69 θα συρρικνωθούν κατά 10% με 15% ως το 2070. Στον αντίποδα, οι ομάδες ατόμων ηλικίας από τα 70 ως τα 80+ θα διπλασιαστούν. Την ίδια στιγμή οι θάνατοι το 2070 θα είναι υπερδιπλάσιοι από τις γεννήσεις (130.000 με 65.000) και το ποσοστό γονιμότητας θα παραμείνει κοντά και κάτω από το 1,5.

Το προσδόκιμο ζωής κατά τη γέννηση στην Ελλάδα το 2070 θα είναι τα 86 έτη για τους άνδρες και 91 για τις γυναίκες. Τα έτη ζωής σε σύγκριση με το προσδόκιμο υγιούς ζωής το 2018 είναι 81,9 και 65,4 αντίστοιχα στο σύνολο (84,4 και 65,9 για τις γυναίκες και 79,3 και 65 για τους άνδρες). Η διάμεση ηλικία αυξάνεται από 45 έτη που είναι σήμερα σε 52 έτη το 2070.

Δραματική αύξηση του δείκτη….

η συνέχεια ΕΔΩ  πηγη

Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ