Ιαχές πολέμου από το Ιράν: Απειλεί να βυθίσει ισραηλινά πλοία αν αυτά πλησιάσουν στο Ορμούζ

18

Απειλές εξαπολύει το Ιράν, ρίχνοντας λάδι στη φωτιά δηλώνει πως θα καταλάβει, έως και θα βυθίσει, ξένα πλοία που εισέρχονται στο στενό του Ορμούζ. 

Η Τεχεράνη προειδοποιεί τον Ισραηλινό στρατό να μην συμμετάσχει στον διεθνή συνασπισμό που συγκροτείται από τις Ηνωμένες Πολιτείες, ο οποίος αποσκοπεί στην ενίσχυση της ασφάλειας της ναυσιπλοΐας στη Μέση Ανατολή.

Η στρατιωτική δύναμη στο Ιράν, το Ισλαμικό Επαναστατικό Σώμα (IRGC), απείλησε όχι μόνο να διεξάγει πόλεμο στη θάλασσα αλλά και να καταλάβει οποιαδήποτε ξένα σκάφη, ακόμη και αυτά που προστατεύονται από δυτικές ναυτικές δυνάμεις.

Εμπειρογνώμονες είπαν στη Nezavisimaya Gazeta ότι το Ιράν θα μπορούσε να αναλάβει τον έλεγχο των προστατευόμενων εμπορικών πλοίων, ενώ σε περίπτωση που έβλεπε ισραηλινά πλοία, τότε η βύθιση τους θα ήταν μονόδρομος.

Η ίδρυση ενός ναυτικού συνασπισμού

Η κυβέρνηση Trump πρότεινε την ιδέα της ίδρυσης ναυτικού συνασπισμού τον Ιούνιο μετά από μια σειρά επιθέσεων σε ξένα εμπορικά πλοία στον Περσικό Κόλπο. Ωστόσο, το Ιράν έχει περιγράψει τη δημιουργία του συνασπισμού ως σκόπιμη απόπειρα να βλάψει τα συμφέροντά του. Εν τω μεταξύ, δεν υπάρχει μεγάλη εμπιστοσύνη ότι η διαδικασία δημιουργίας αυτής της διεθνούς συμμαχίας, η οποία θα ασχοληθεί με την ιρανική απειλή, θα ήταν επιτυχής. Οι προσπάθειες της Ουάσινγκτον να διασφαλίσει την προστασία των στενών του Ορμούζ αντιμετωπίζουν ένα εμπόδιο, καθώς οι Ευρωπαίοι σύμμαχοί τους φοβούνται να μπουν σε άμεση αντιπαράθεση με το Ιράν.

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι πολλά, σχετικά με το ζήτημα της ναυσιπλοΐας στον Περσικό Κόλπο, θα εξαρτηθούν από τη μορφή και τις λεπτομέρειες της συμμετοχής του Ισραήλ στον διεθνή συνασπισμό. «Οπωσδήποτε, η προκλητική εμφάνιση ισραηλινών σκαφών κοντά στα χωρικά ύδατα του Ιράν αναπόφευκτα θα προκαλέσει εντάσεις στην περιοχή του Περσικού Κόλπου και οι πιθανότητες είναι να ξεσπάσουν ένοπλες συγκρούσεις, δεδομένων των εχθρικών σχέσεων μεταξύ Ισραήλ και Ιράν», δήλωσε ο στρατιωτικός εμπειρογνώμονας Γιούρι Λάιμιν.

pentapostagma.gr

Πηγή

Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ