Κατακλύστηκε από Τούρκους η Θεσσαλονίκη – Ιδού ο λόγος (ΒΙΝΤΕΟ)

29
Διαπιστευτήρια στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου του νέου Πρέσβη της Δημοκρατίας της Τουρκίας Cagatay Erciyes, Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2023. (ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

Ανεμίζοντας εθνικές σημαίες και άδοντας παραδοσιακά τραγούδια που γράφτηκαν προς τιμήν του,

Τούρκοι εκδρομείς τίμησαν την επέτειο του θανάτου του ηγέτη της χώρας τους, Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ, με επίσκεψη στο σπίτι όπου γεννήθηκε ο ιδρυτής του σημερινού κράτους τους και στεγάζεται το προξενείο της Τουρκίας στη Θεσσαλονίκη.

Η οδός Αγίου Δημητρίου «καταλήφθηκε» στη μία λωρίδα της από τουριστικά λεωφορεία που έφταναν μέχρι το Τελλόγλειο Ίδρυμα, δημιουργώντας συνθήκες κυκλοφοριακής «ασφυξίας» στο κέντρο της πόλης, την οποία επέτεινε η έκτακτη απαγόρευση εισόδου των ΙΧ στην οδό Αποστόλου Παύλου, ώστε να εξυπηρετηθούν οι πολυάριθμοι επισκέπτες.

Οι επισκέπτες κατέκλυσαν τον πεζόδρομο της Αποστόλου Παύλου και με ένθερμες εκδηλώσεις τίμησαν τη μνήμη του Ατατούρκ. Ορισμένοι εξ αυτών, φορούσαν μπλούζες με τυπωμένη την εικόνα του προσώπου του και φωτογραφίζονταν έξω από το «Σπίτι του Κεμάλ». Ανάμεσα στους επισκέπτες ήταν και πολλοί μαθητές και εκπαιδευτικοί σχολείων από κάθε γωνιά της γειτονικής χώρας, που κατέφθασαν για να αποτίσουν φόρο τιμής στον ιδρυτή της σύγχρονης Τουρκίας.

«Ήρθαμε από την Αττάλεια, είμαστε σαράντα δύο μαθητές και καθηγητές, ήρθαμε εδώ για να τιμήσουμε τα ογδόντα πέντε χρόνια από τον θάνατό του» είπαν εκπαιδευτικοί σχολείου της Αττάλειας, που προγραμμάτισαν το ταξίδι τους καιρό πριν, για να βρεθούν στη Θεσσαλονίκη γι’ αυτήν την ημέρα.

«Για εμάς είναι ο πατέρας μας» είπε ένας δικηγόρος από την Κωνσταντινούπολη, που ήρθε στη Θεσσαλονίκη με τον μικρό του γιο, ο οποίος επισκέπτεται για πρώτη φορά την Ελλάδα.

Οι επισκέπτες κατέκλυσαν τα κοντινά στο προξενείο καφέ με τις επιγραφές στα τουρκικά για… kahvesi, çay και αγόρασαν τοπικά προϊόντα και αναμνηστικά σουβενίρ από τις τουριστικές επιχειρήσεις της περιοχής.

Την άφιξη πλήθους τουριστών -πέραν του αναμενόμενου που φτάνει συνήθως τη συγκεκριμένη ημέρα από τη γειτονική χώρα- είχε προβλέψει το Ελληνοτουρκικό Επιμελητήριο, καθώς τα στοιχεία έδειχναν ήδη αυξημένο αριθμό τουριστικών κρατήσεων.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ