Ανεβαίνει η τιμή του χρυσού: Αυξήθηκε κατά 160 δολάρια από την έναρξη της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή

111

«Εάν υπάρξει κλιμάκωση της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή, οι τιμές του χρυσού θα ξεπεράσουν τα 2.000 δολάρια»

Την ώρα που μαίνεται ο πόλεμος μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, οι τιμές του χρυσού σε εβδομαδιαία βάση αυξήθηκαν κατά 2,9%, και συγκεκριμένα, κατά σχεδόν 160 δολάρια από την έναρξη της σύγκρουσης.

Ο χρυσός διεύρυνε τα κέρδη του την Παρασκευή, ξεπερνώντας ενδοσυνεδριακά το βασικό ψυχολογικό επίπεδο των 2.000 δολαρίων, καθώς οι φόβοι για περαιτέρω κλιμάκωση της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή τροφοδότησαν την ελκυστικότητα του χρυσού ως ασφαλούς λιμανιού.

Τα αμερικανικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για τον χρυσό προσέθεσαν 0,64% στα 1.993,10 δολάρια.

«Οι άνθρωποι στράφηκαν στον χρυσό και βρήκαν μια αίσθηση ασφάλειας εν μέσω γεωπολιτικών κινδύνων. Εάν υπάρξει κλιμάκωση της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή, οι τιμές του χρυσού θα ξεπεράσουν τα 2.000 δολάρια», εξηγεί στο Reuters o ο Phillip Streible, επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής της αγοράς στην Blue Line Futures στο Σικάγο.


Από τεχνικής πλευράς, «η αποτυχία να πυροδοτήσει μια καθυστερημένη σταθεροποίηση και διόρθωση προς τα κάτω, προς τα 1.946 δολάρια, θα μπορούσε να οδηγήσει τις τιμές να κινηθούν υψηλότερα και τελικά να αμφισβητήσουν την αντίσταση γύρω από τα 2.075 δολάρια, το ονομαστικό υψηλό ρεκόρ από το 2020» σύμφωνα με το σημείωμα του Ole Hansen, επικεφαλής στρατηγικής εμπορευμάτων στη Saxo Bank.

Οι έμποροι αφομοιώνουν επίσης τα σχόλια του προέδρου της Fed Τζερόμ Πάουελ, ο οποίος άφησε ανοιχτή την πιθανή ανάγκη για περισσότερες αυξήσεις των επιτοκίων, κάτι που θα αύξανε το κόστος ευκαιρίας της κατοχής χρυσού με μηδενική απόδοση αλλά σημείωσε επίσης τους αναδυόμενους κινδύνους και την ανάγκη να κινηθούμε με προσοχή.

Στις φυσικές αγορές, οι έμποροι χρυσού στην Ινδία αναγκάστηκαν να προσφέρουν μεγαλύτερες εκπτώσεις, καθώς το άλμα των εγχώριων τιμών επιβράδυνε τη ζήτηση ενόψει μιας σημαντικής γιορτής.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ