Εξαρθρώθηκε συμμορία που «ξάφριζε» σπίτια ηλικιωμένων – Υποδύονταν δημοτικούς υπαλλήλους

124

Στα χέρια της ΕΛ.ΑΣ. βρίσκονται μέλη συμμορίας που διέπραττε κλοπές από σπίτια ηλικιωμένων, υποδυόμενα δημοτικούς υπαλλήλους που μοίραζαν δωρεάν φρούτα.

Ειδικότερα, οι δράστες πλησίαζαν τους ανυποψίαστους ηλικιωμένους υποδυόμενα τους δημοτικούς υπαλλήλους και με το πρόσχημα της παροχής δωρεάν φρούτων, εισέβαλαν στο σπίτι τους.

Τα έξη μέλη της εγκληματικής ομάδας συνελήφθησαν σε Κηφισιά και Γέρακα κατά τη διάρκεια συντονισμένης αστυνομικής επιχείρησης, ενώ έχει ταυτοποιηθεί και αναζητείται ένας ακόμη δράστης.

Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., οι κατηγορούμενοι, από τον περασμένο Ιούνιο, είχαν συστήσει και ενταχθεί σε εγκληματική ομάδα με διαρκή δράση και διακριτούς, εναλλασσόμενους, κατά περίπτωση, ρόλους, ενώ διέπρατταν κλοπές από σπίτια ηλικιωμένων, αποκομίζοντας συνολικά περισσότερα από 50.000 ευρώ.

Ως προς τον τρόπο δράσης τους, οι κατηγορούμενοι κινούμενοι με οχήματα τύπου βαν αναζητούσαν ηλικιωμένα άτομα. Μόλις εντόπιζαν το υποψήφιο θύμα τους, το πλησίαζαν και προσποιούμενοι τους δημοτικούς υπαλλήλους που προσφέρουν, δωρεάν, φρούτα, τα οποία μετέφεραν στα σπίτια ηλικιωμένων, κατάφερναν να εισβάλλουν σε αυτά.

Αμέσως μετά, οι κατηγορούμενοι ερευνούσαν τους χώρους και αφαιρούσαν κοσμήματα και χρηματικά ποσά.

Μέχρι στιγμής έχουν εξιχνιαστεί 10 περιπτώσεις κλοπών, με την ίδια μεθοδολογία, στις περιοχές Ελληνικού, Αλίμου, Ηλιούπολης, Βάρης, Νέα Ιωνίας, Νέας Φιλαδέλφειας, Αθήνας, Πειραιά και Παλαιού Φαλήρου.

Από τις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στα «επιχειρησιακά» οχήματα των δραστών και σε ένα σπίτι, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν τελάρα με φρούτα, χαρτονομίσματα διαφόρων χωρών, κοσμήματα, κάμερες και καταγραφικό μηχάνημα.

Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης που διαπράττει διακεκριμένες κλοπές από άτομα που έχουν οργανωθεί με σκοπό την τέλεση κλοπών κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση, καθώς και κατά περίπτωση για παράβαση της νομοθεσίας περί προσωπικών δεδομένων και αποδεικτικής ισχύος των αστυνομικών ταυτοτήτων.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ