Ζαρίφ για πυρηνική συμφωνία Ιράν: Οι χώρες της Ε.Ε. να μην υποκύπτουν στον εκφοβισμό των ΗΠΑ

3

Την Τρίτη ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Αμπάς Αράγκι επανέλαβε ότι η Τεχεράνη δεν ψάχνει να εγκαταλείψει την πυρηνική συμφωνία του 2015.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Ζαβάντ Ζαρίφ κάλεσε τους της χώρες της Ευρώπης που υπογράφουν την πυρηνική συμφωνία να «ασκήσουν την κυριαρχία τους αντί να υποκλίνονται στον εκφοβισμό των ΗΠΑ».

Σε tweet του ο Ζαρίφ αναφέρθηκε στις χώρες που υπογράφουν πρόσφατη επιστολή στον γενικό γραμματέας του ΟΗΕ την οποία χαρακτήρισε «ένα απεγνωσμένο ψέμα για να καλύψουν την άθλια ανικανότητά τους για να εκπληρώσουν τις δικές τους υποχρεώσεις με βάση τη συμφωνία».
Η δήλωση έρχεται μετά την επιβεβαίωση από τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Αμπάς Αράγκι ότι η Τεχεράνη δεν αναζητά να εγκαταλείψει τη συμφωνία για τα πυρηνικά.

Latest E3 letter to UNSG on missiles is a desperate falsehood to cover up their miserable incompetence in fulfilling bare minimum of their own #JCPOA obligations

If E3 want a modicum of global credibility, they can begin by exerting sovereignty rather than bowing to US bullying. pic.twitter.com/QtfZFnLpO5

— Javad Zarif (@JZarif) December 5, 2019

Μιλώντας κατά τη διάρκεια συνάντησης με τον υπουργό Εξωτερικών της Ιαπωνίας πρόσθεσε ότι η Τεχεράνη είναι έτοιμη να επιστρέψει στην τήρηση των δεσμεύσεων που απορρέουν από την πυρηνική συμφωνία εφόσον αρθούν οι κυρώσεις.

Από τον Μάιο το Ιράν αναστέλλει τμήμα των υποχρεώσεών του κάθε 60 ημέρες απαντώντας στη μονομερή ενέργεια της Ουάσιγκτον να αποχωρήσει από τη συμφωνία και να πιέσει με ανανεωμένες κυρώσεις.

Οι υπόλοιπες πλευρές που συμμετείχαν στη συμφωνία επιχείρησαν να βρουν έναν μηχανισμό για να κρατήσουν ζωντανή τη συμφωνία, με το Ιράν να διαμαρτύρεται ότι αυτές οι προσπάθειες δεν λειτουργούσαν αποτελεσματικά.

pentapostagma.gr

Πηγή

Loading...

Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ