Νεκρή 28χρονη έγκυος από εξέταση ρουτίνας: Ποια εξέταση έκανε, την κάνουν όλες οι έγκυοι

232

Από ποια εξέταση ρουτίνας πέθανε 28χρονη έγκυος; Τραγωδία.

H διάγνωση του μεταβολισμού του ζαχάρου είναι μια εξέταση ρουτίνας. Για μια 28χρονη έγκυο και το έμβρυό της όμως απέβη μοιραία.

Στη γλυκόζη εντοπίστηκε τοξική ουσία. Οι αρχές ερευνούν πώς αναμείχθηκε εκεί.

Τι ακριβώς οδήγησε στο θάνατο μια 28χρονη έγκυο, είναι δύσκολο να εντοπιστεί με ακρίβεια.

Αυτό που συμβαίνει κάθε ημέρα σε εκατομμύρια εγκύων στη Γερμανία και σε άλλες χώρες στο πλαίσιο του προγεννητικού ελέγχου, μετατράπηκε σε παγίδα θανάτου για τη συγκεκριμένη έγκυο.

Πριν λίγες ημέρες, μια νεαρή γυναίκα από την Κολωνία αγόρασε σε φαρμακείο της πόλης γλυκόζη, το οποίο διέλυσε σε νερό και το ήπιε.

Ο γιατρός της ήθελε να αποκλείσει τον κίνδυνο σακχαρώδους διαβήτη κατά την κύηση, που θα μπορούσε να οδηγήσει σε σοβαρές επιπλοκές. Αυτή η ιατρική εξέταση έγινε η θανατική της καταδίκη.

Τοξική ουσία στη γλυκόζη

Λίγες ώρες μετά την κατάποση του διαλύματος η έγκυος κατέληξε στο νοσοκομείο με κατάρρευση όλων των ζωτικών της οργάνων.

Με καισαρική οι γιατροί προσπάθησαν να σώσουν τουλάχιστον το έμβρυο χωρίς αποτέλεσμα. Αιτία θανάτου, η ίδια. Από την νεκροψία/ νεκροτομή προέκυψε ότι το παρασκεύασμα γλυκόζης περιείχε τοξική ουσία, «που δεν είχε καμιά θέση στο συγκεκριμένο μείγμα» δήλωσε ο εισαγγελέας Ούλριχ Μπρέμερ.

Σύμφωνα με τις έρευνες η ίδια τοξική ουσία εντοπίστηκε και στο δοχείο, από όπου ο φαρμακοποιός παίρνει συνήθως λίγα γραμμάρια γλυκόζης για να τα δώσει σε σακουλάκι σε πελάτες του που θέλουν να κάνουν την ίδια ιατρική εξέταση. Δημοσιεύματα του τύπου έγραψαν ότι επρόκειτο για αναισθητικό. Η εισαγγελία και η πόλη της Κολωνίας δεν θέλησαν να το σχολιάσουν.

Το γαλλικό ειδησεογραφικό πρακτορείο αναφέρει και μια άλλη περίπτωση εγκύου, η οποία μετά την κατάποση του ίδιου σκευάσματος, αντιμετώπισε σοβαρά προβλήματα υγείας. Ο γιατρός της ήταν αυτός που έδωσε στην αστυνομία την κατάλληλη πληροφορία σε σχέση με το διάλυμα γλυκόζης.

Και οι δύο γυναίκες το προμηθεύτηκαν από το ίδιο φαρμακείο της Κολωνίας. Στο δοχείο γλυκόζης οι αρχές πράγματι εντόπισαν την τοξική ουσία.

Σήμερα οι αρχές της B. Ρηνανίας-Βεστφαλίας προχώρησαν στο σφράγισμα τριών φαρμακείων, εκ των οποίων το ένα πρόκειται γι αυτό που έδωσε το συγκεκριμένο διάλυμα.

Το μέτρο κατατείνει στην προληπτική προστασία των καταναλωτών, αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας στο Ντίσελντορφ.

Οι αρχές προειδοποιούν όλους όσους προμηθεύτηκαν γλυκόζη από το εν λόγω φαρμακείο να το παραδώσει στην αστυνομία.

Από αμέλεια ή δόλο;

Πώς αναμείχθηκε η τοξική ουσία με τη γλυκόζη και ποιος την ανέμειξε; Επρόκειτο για αμέλεια ή κάποιος είχε δόλο να το κάνει;

Ομάδα της υπηρεσίας καταπολέμησης του εγκλήματος που συστάθηκε για τη διαλεύκανση της υπόθεσης, κατευθύνει τις έρευνες μπρος όλες τις πλευρές.

«Κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει καμιά εκδοχή» δηλώνει ο εισαγγελέας Ούλριχ Μπρέμερ. Η εισαγγελία έχει καταθέσει μήνυση κατ΄ αγνώστων. Οι αστυνομικοί ψάχνουν για έγγραφα και αποδεικτικό υλικό στο φαρμακείο, ρωτούν μάρτυρες, προσπαθούν να βρουν την αρχή της αλυσίδας προμήθειας της γλυκόζης.

«Πρέπει να βρούμε άκρη, πρέπει να μάθουμε ποιος και πότε εργάστηκε, ποιος είχε την άδεια να παίρνει στα χέρια του τέτοιες ουσίες» δηλώνει ο Μπρέμερ.

Τεστ για τη διάγνωση του μεταβολισμού του ζαχάρου στο αίμα είναι απόλυτα συνήθεις. Συστήνονται από τον γιατρό και το κόστος καταβάλλεται από τα ασφαλιστικά ταμεία.

Η έγκυος πίνει το διάλυμα γλυκόζης παρουσία του γιατρού και λίγες ώρες αργότερα της παίρνουν αίμα για την εξέταση, μια διαδικασία που κανείς δεν αντιμετωπίζει με φόβο.

«Ανήκει στο καθημερινό ψωμί των φαρμακείων να δίνει γλυκόζη, αλλά πρέπει να το κάνει μόνο ο φαρμακοποιός ή ο ειδικευμένος βοηθός του», λέει ο Στέφαν Ντέριξ, διευθυντής του Επιμελητηρίου Φαρμακείων.

«Υπάρχουν έτοιμα κλειστά παρασκευάσματα για τέτοιες εξετάσεις γλυκόζης, κατά κανόνα η μικρή ποσότητα που χρειάζεται κάποιος για άμεση χρήση, προέρχεται από ένα μεγαλύτερο δοχείο» δηλώνει η Ντάγκμαρ Χούσμαν, που εκπαιδεύει βοηθούς φαρμακείων. ΠΗΓΗ

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ