Γιατί οι Ιρανοί γελούσαν με τους S-400 του Πούτιν; (βίντεο)

2494

Οι επιθέσεις στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις στη Σαουδική Αραβία αποτέλεσε αντικείμενο συζήτησης χθες στην τριμερή Σύνοδο Κορυφής στην Τουρκία, ανάμεσα στον Πρόεδρο Πούτιν, τον Πρόεδρο Ερντογάν και τον Πρόεδρο Ροχανί, με τον Ρώσο ηγέτη να βρίσκει την ευκαιρία για να «πουλήσει» τους S-400.

Την στιγμή που ο Πούτιν πρότεινε στη Σαουδική Αραβία να αγοράσει τους ρωσικούς πυραύλους S-400 για να προστατευτεί στο μέλλον από τέτοιου είδους επιθέσεις, οι Ιρανοί «ξεκαρδίζονταν» στα γέλια σε μια απέλπιδα προσπάθεια να μην τους πιάσει ο «φακός», κάτι όμως που έγινε, δημιουργώντας μια αμήχανη στιγμή για τους παρευρισκόμενους.

Τι δήλωσε ο Πούτιν

Ειδικότερα, ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν συμβούλεψε τη Σαουδική Αραβία να αγοράσει ένα ρωσικό αντιπυραυλικό σύστημα για να υπερασπιστεί τα εδάφη της, μετά τις επιθέσεις εναντίον των πετρελαϊκών εγκαταστάσεων της εταιρείας Aramco.

Ο ίδιος δήλωσε χαρακτηριστικά πως: «Είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε τη Σαουδική Αραβία ώστε να μπορέσει να προστατεύσει το έδαφός της.

Θα μπορούσαμε να το κάνουμε με τον ίδιο τρόπο που το Ιράν το έχει ήδη κάνει, αγοράζοντας το σύστημα S-300 και με τον τρόπο που το έκανε η Τουρκία, που αγόρασε το ρωσικό αντιαεροπορικό σύστημα S-400», είπε ο Πούτιν, μετά την τριμερή συνάντηση που είχε στην Άγκυρα με τους ομολόγους του της Τουρκίας και του Ιράν για το ζήτημα της Συρίας.

Αυτά τα όπλα «σίγουρα θα προστατεύσουν οποιεσδήποτε υποδομές στη Σαουδική Αραβία», πρόσθεσε.

Γιατί οι Ιρανοί γελούσαν με τους S-400 του Πούτιν; (βίντεο)

Τα «γέλια» των Ιρανών

Ωστόσο, η πρόταση του Ρώσου Προέδρου φαίνεται πως προκάλεσε τα γέλια στους Ιρανούς και πιο συγκεκριμένα στον Υπουργό Εξωτερικών Ζαρίφ και την υπόλοιπη ιρανική αντιπροσωπεία, ενώ ακόμα και ο Πρόεδρος Ροχανί γέλασε, σε πιο διακριτικό βαθμό, καθώς ήταν παρών στο πάνελ με τους ομολόγους του.

Η αμήχανη αυτή στιγμή όπως ήταν φυσικό, καταγράφηκε από τους δημοσιογράφους που κάλυπταν την συνέντευξη Τύπου, με τα πλάνα ήδη να έχουν δημοσιευτεί στο Διαδίκτυο, προκαλώντας αντιδράσεις.

Υπενθυμίζεται ότι ο εκπρόσωπος του στρατιωτικού συνασπισμού της Σαουδικής Αραβίας που μάχεται εναντίον του κινήματος Χούτι στην Υεμένη, δήλωσε ότι οι επιθέσεις στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις έγιναν από «ιρανικά όπλα».

Ενδεχομένως αυτή η δήλωση να είναι ο λόγος για τον οποίοι οι Ιρανοί να «ξεκαρδίστηκαν» στα γέλια με την πρόταση του Ρώσου Προέδρου για S-400 στην Σαουδική Αραβία.

Αξίζει να σημειωθεί ωστόσο ότι και οι τρεις Πρόεδροι φαίνονται να..»χασκογελούν» στο τέλος του πλάνου, καθώς είναι γνωστό ότι το Ριάντ είναι ένας από τους μεγαλύτερους αγοραστές αμερικανικών οπλικών και πυραυλικών συστημάτων.

Putin advises Saudis to purchase S-400s to prevent future possible attacks while Iran’s Rouhani and Zarif cannot stop laughing in Ankara summit pic.twitter.com/qoFUdCrJ7t

— Ragıp Soylu (@ragipsoylu) September 17, 2019

pentapostagma.gr

Πηγή

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ